HOZD KI A LEGTÖBBET
A SINGLE MALT WHISKYDBŐL
Embere válogatja, ki hogyan szereti fogyasztani a whiskyt, azonban van néhány bevált, hagyományos módszer, mellyel minden egyes korty rejtett tulajdonságait felfedhetjük. Az illatok és ízek maximális élvezetéért állítottuk össze ezt az útmutatót, melynek segítségével a következő korty italból már TE is a maximumot hozhatod ki.
Szívélyes üdvözlettel,
Brian Kinsman, Malt Master, Glenfiddich
A KEZDETEK
TÖLTS MAGADNAK EGY ITALT

Egy kevéske víz felfedheti az ital rejtett mélységeit, így javasoljuk, hogy adj egy vagy két csepp vizet az italhoz. A víz vagy szobahőmérsékletű legyen, vagy enyhén hűtött. Ha a whisky természetes karakterét szeretnéd megismerni, az alacsony ásványianyag-tartalmú palackozott víz a legmegfelelőbb.
SZÍN
Csak mítosz, hogy minél sötétebb a whisky, annál jobb minőséget képvisel. Valójában a színét minden whisky a hordó fajtájának köszönheti, melyben érlelődött. A single malt színe azt mutatja, hogyan érlelődött.
HORDÓFAJTÁK
MIT MOND AZ ITAL SZÍNE A HORDÓRÓL?

SZŰZ HORDÓ
Több színt kölcsönöz, mint az olyan hordók, melyeket előzőleg már használtak.
BOURBON HORDÓ
Aranysárga, mézes minőséget ad a whiskynek.
SHERRY HORDÓ
Mély, borostyántónust ad az italnak.
PORT HORDÓ
Borostyánszínű, már-már pirosas árnyalatot kölcsönöz.
ILLAT ÉS ÍZLELÉS
Fedezd fel az ital jellemzőit egy pillanat alatt szimatolással, ízleléssel, megfontolással és ismétléssel.
ELSŐ ILLAT
Melegítsd fel single malt whisky-det úgy, hogy kezeiddel letakarod a poharat. Ez felszabadítja az aromákat, s egy perc múltán már lehet is a poharat az orrhoz emelni. Szádat tartsd enyhén nyitva, és lélegezd be az illatokat. Mire emlékeztet az első illat? Frissen nyírt fű illatára? Vagy egy bőrkötéses könyvre?
KIFINOMULT JEGYEK
Kortyolj még egyet! Míg az első kortyot talán egy konkrét ízérzet uralta, a második korty többet fed fel a single malt karakteréből. Itt az idő a domináns ízek mögött megbúvó kifinomult ízjegyek vizsgálatára. Hogyan fejlődött az íz?
ELSŐ KORTY
Kortyolj először csak egy kicsit, majd szánj időt az elgondolkodásra. Édes, érett, gyümölcsös vagy tölgyes a single malt? Az íz kiegészíti az ital aromáját? Ahogy jobban elmerülsz az ízlelésben, ezek a jegyek vagy továbbfejlődnek és kibontakoznak, vagy teljesen megváltoznak.
AZ ÁTÉLÉS
Milyen árnyalatokat érzel az ízben? A fás ízek krémesen pudingosak? A virágos illat egy hangával borított mezőre emlékeztet? Csak Te döntheted el, hiszen ízlésed szorosan összekapcsolódik korábbi tapasztalataiddal.
LECSENGÉS
Miután megismerted az ital rejtett jegyeit, itt az idő, hogy felfedezd összetettségét..
A SZÁJPADLÁSON
Adj magadnak időt. Ahogyan a whisky körbemossa a nyelvedet, szájpadlásodnak különböző részei kelnek életre, mindegyik más-más ízérzetért felelve: édes, sós, keserű, savanyú. Kortyoláskor különféle domináns ízjegyeket fogsz megtapasztalni.
KOMPLEXITÁS
Amikor valaki azt mondja, hogy egy whisky „egyszerű” vagy „összetett”, nem a minőségét ítéli meg, hanem a komplexitásáról beszél. Egy single malt szerkezete különféle ízjegyekből áll össze, ahogyan azok hatnak egymásra, és ahogyan kiegészítik egymást.
KORTYOLÁS UTÁN
Mivel minden ember más, mindenki másként érzékeli az ízeket. Meddig tart a single malt íze? Lehet rövid, közepes, vagy akár kivételesen hosszú. Bizonyos ízek akár órákig is eltarthatnak, míg egyesek képesek akár pillanatok alatt eltűnni.
AZ EGYENSÚLY
Amikor az illatok és a szájpadláson tapasztalt ízek összhangban vannak, azt mondjuk, a single malt kiegyensúlyozott. A kóstolás során a különféle jegyek kiegészítették egymást? Ha igen, akkor single malt whiskyd tökéletes egyensúlyban van.
FOGYASZD MÉRTÉKKEL!