CSALÁDUNK TAGJAI

Dufftown Öntörvényű

whisky gyártói

Csak kevesen mondhatják el magukról, hogy saját kezükkel építették fel lepárlóüzemüket. William Grant azonban pontosan így kezdte el történetünket.

ALAPÍTÓNK, A LÁTNOK

William Grant 20 évig dédelgetett egy álmot: a völgy legkiválóbb italát akarta megalkotni. A családja segítségével végül elérte célját.

1886 nyarán, hét fiával és két lányával együtt elindult beteljesíteni élete álmát. Saját kezűleg, kőről kőre kezdték el építeni a lepárlóüzemet, mely mindössze egy év múlva már készen állt. William a Glenfiddich, Gaelic for Valley of the Deer (magyarul „A szarvas völgye”) nevet adta neki.

William szenvedélye, elkötelezettsége és úttörő lelkülete vezet minket a mai napig. A Glenfiddich egyike azon kevés lepárlóüzemnek, amely teljességében családi tulajdonban maradt és a világ egyik legbecsültebb Single Malt* Scotch Whisky 10 mondhatja magáénak. Ez tökéletes kibontakozása az alapító innovatív természetének, melyet generációkon át örökített tovább.

Ismerkedj meg történetünkkel:

1887

William Grant beteljesíti élete álmát. Kilenc gyermeke és egyetlen kőműves segítségével elkezdi építeni saját lepárlóüzemét, melynek Glenfiddich, Gaelic for Valley of the Deer nevet adja. Egy évnyi kemény munka után 1887 karácsonyán az első csepp ital kifolyik a vörösréz lepárlóból.

1923

Az alkoholtilalom javában érvényben van, amikor William unokája, Gordon Grant csatlakozik a családi vállalathoz és meglepve az iparágat fokozza a whisky-termelést. A törvényi változások ellenére a lepárló nemcsak megőrzi pozícióját és egyike marad a tovább működő hat lepárlóüzemnek, hanem készen áll a kiváló, érett whiskyk iránti kereslet fellendülésére.

1957

Charles Gordon, William dédunokája ragaszkodik ahhoz, hogy a rézművesek helyben, a lepárlóüzem területén dolgozzanak. Ritka és tehetséges szakemberek ők, akik bármikor készek megalkotni egyedülálló kialakítású és méretű réz lepárlóinkat.

1959

Gordon Grant nem sokkal azután hozza létre saját kádárműhelyét, hogy a rézművesek megérkeznek a lepárló területére. Sohasem alábecsülve a kivételes whiskyk fejlesztésénél a hordók fontosságát, helyi hordógyártó műhelyünk egyike azon keveseknek, melyek megmaradtak a lepárlóüzem területén.

1961

Víz, levegő és malátázott árpa. A Glenfiddich whisky gyártásához szükséges, szakszerűen kidolgozott mesterhármas. Ez a hármas inspirálta a huszadik századi befolyásos tervezőt, Hans Schlegert az akkoriban szokatlannak ható, háromszögletű palack megalkotásakor.

1963

Sandy Grant Gordon, William dédunokája olyan büszke az általunk gyártott single malt whiskyre, hogy a Glenfiddich az első Skócián kívül reklámozott single malt whisky lesz. A fogyasztók, akik világszerte a blended whisky-hez szoktak, most ismerkednek csak meg a single malt nyújtotta élvezetekkel. Ez mindeddig a skótok hűen őrzött titka volt.

1987

Különleges időszak a lepárlóüzemünkben. Századik évfordulónkat ünnepeljük, melynek alkalmából egy századfordulós palackozással emlékezünk meg alapítónkról és álmáról a völgyvidék legjobb italának a megalkotásáról.

1991

Bemutatják a whiskyk egyik legértékesebb és legritkább fajtáját, az első valaha volt 50 éves whiskyt. Az 1930-as évek óta kilenc hordóban a tökéletességig házasítva készülő whiskyvel, William Grant gyermekei előtt tisztelgünk, akik segítettek megépíteni családi lepárlóüzemünket.

1998

35 éves tapasztalattal és az iparágban elnyert elismerésekkel rendelkező, ötödik lepárlómesterünk megalkotja a Solera eljárást. Úttörő folyamat, melyet a 15 éves whisky gyártásához használnak. Egy olyan whisky-hez, melyet mindmáig nagyra becsülnek összetett és intenzív ízeiért.

2001

Kiadjuk a legidősebb single malt whiskyt. 1937-ben megtöltik a 843-as hordót, hogy megkezdhesse 64 éves utazását. Ez idő alatt tíz egymást követő lepárlómester viselte gondját, miközben az angyalok is kivették belőle jussukat, hátrahagyva így 61 palacknyit a ritka whiskyből.

2009

A második adag az 50 éves whiskyből. 50 egyenként megszámozott palackot aduk ki évente, skót ezüsttel fémjelezve és kézzel varrott bőrrel.

2010

A szélsőséges hóesés következtében raktárépületeinken néhány helyen összedől a tetőszerkezet, kitéve az értékes, érési folyamatban lévő hordókat a zord téli időnek. Embereink mínusz 19 fokban éjt nappallá téve dolgoznak, hogy mindet megmentsék. Fejet hajtva áldozatos munkájuk előtt, malátamesterünk megalkotja a Snow Phoenix kiadást. A megmentett hordók közül a legkiválóbbakat házasítja, hogy létrehozza ezt a limitált szériát, melyet a pillanat és egy szerencsétlenség hívott életre.

2011

Árverésen elkel a legdrágább single malt. Tisztelettel adózunk Skócia legidősebb hölgye előtt, az oktatás területén elért csodálatos és tiszteletreméltó eredményeit méltatva. Janet Sheed Roberts az utolsó unokája alapítónknak. Összesen 11 palack Janet Sheed Roberts Reserve kerül a piacra világszerte, melyeket kivétel nélkül aukcióra bocsátanak, világrekordot állítva fel ezzel.

FOGYASZD MÉRTÉKKEL!