SINGLE MALT

AMIT TUDNOD
KELL

Embere válogatja, ki hogyan szereti fogyasztani a whiskyt, azonban van néhány bevált, hagyományos módszer, mellyel minden egyes korty rejtett tulajdonságait felfedhetjük. Készítettünk neked egy rövid útmutatót, hogy segítsen a felfedezésben.

01

Mi teszi a single maltot single malttá?

“A single malt egyetlen lepárlóüzem terméke.”

A single malt definíciója: egyetlen lepárlóüzemben, malátázott árpából készült whisky, melyet legalább három évig és egy napig érlelnek amerikai tölgy vagy európai (spanyol) tölgyfahordókban, és legalább 40 százalékos alkoholtartalommal palackozzák.

Meglepő, hogy mennyien gondolják azt, hogy a ’single malt’ az ’egyetlen hordó’-ra utal. Valójában lehet egy hordóban érlelt whisky, de leggyakrabban ez nem így történik, hanem számos hordót felhasználnak a készítés során.

BLENDEK KONTRA SINGLE MALTOK

A blendek különböznek a single maltoktól. Fiatalabbak, több lepárlóüzemből származó whiskyket tartalmaznak és különböző fajtájú whiskyket rejtenek, mint például a gabonawhisky, ami ízét tekintve általában karakteresebb.

A blended whiskyt a világkereskedelemben nagy százalékban árusítják. De míg egyértelműen sok jó blend képviselteti magát a piacon, a leginkább nagyra tartott whiskyk mindig is a single maltok.

02

HOGYAN KÉSZÜL A SINGLE MALT?

“Hagyományos módszer, mely már 1887 óta változatlan.”

A maláta whisky a vízben erjesztett árpamaláta lepárlása. A folyamat első lépése az árpa csíráztatása majd tőzegfüstön történő szárítása. Az így keletkezett árpamalátát aztán megőrlik, vízzel leforrázzák, hagyják ázni, majd erjesztőkádakba töltik, ahonnan kellő erjedés után lepárló üstökbe kerül.

A lepárlás során az erjesztett folyadék, amit wash-nak, vagy magyarul cefrének hívunk egy hagyományos lepárlóüstbe kerül, ahol desztillálják és egy új ital kel életre. A Glenfiddich lepárlóban a hagyományokhoz hűen, ugyanolyan méretű és formájú üstöket használunk, mint amilyeneket William Grant először használt, biztosítván az előállított whisky minőségének változatlanságát.

CSAK A LEGJOBB MARADHAT

A lepárlás során előpárlat, középpárlat és utópárlat keletkezik, melyekből a középpárlatnak van a legjobb minősége. Annak idején William Grant fia, Alec volt az, aki meghatározta, hogy a párlatnak csak 65 százalékát használhatják fel, ezzel biztosítva, hogy csakis a legjobb minőségű whisky kerüljön kiválasztásra az érleléshez.

03

MINDEN SZÁMÍT

“A whisky származási helyen, a hordó amiben érlelik és az eltelt évek, ez mind alakítja a whisky ízét.”

A whiskynket a családi tulajdonban lévő Speyside-i lepárlóban készítjük, melyet sokat a single malt whisky világának fővárosának emlegetnek.

Az idő erősíti a karaktert. Ahhoz, hogy egy whisky-t single malt-nak nevezhessünk, legkevesebb 3 évig kell hordóban érlelni.

A hordó a kulcs. Mivel ez határozza meg két-harmad részt a whisky ízét, nagy gondot fordítunk a hordó típusára és minőségére. Ezért a Glenfiddich azon kevés lepárlók közé tartozik melynek saját kádárüzeme van.

04

TISZTÁN VAGY SEM?

“A lényeg, hogy élvezd az italodat.”

Sokan azt vallják, hogy a single malt egyetlen fogyasztási módja, ha tisztán isszuk, speciális whisky kóstolópohárból. Az igaz, hogy az ilyen célra kialakított kóstolópohár megtartja az aromákat és megkönnyíti az illatok befogadását, hogy minden összetevőjét érezhessük az italnak, de valójában az, hogy hogyan fogyasztod és kóstolod a whiskyt, csak Rajtad múlik.

Érdemes egy pár csepp vizet adni az italhoz, hogy a rejtett ízeket felszabadítsuk. A jég frissítően hathat, különösen, ha egyébként meleg van, habár enyhén összevonhatja a whiskyben rejlő ízeket.

HOZD KI A LEGTÖBBET ITALODBÓL

Mindig szem előtt kell tartanod, hogy a körülötted lévő levegő hőmérséklete sohasem állandó. Éppen ezért úgy tudod a legtöbbet kihozni az italodból, ha elég időt szánsz annak ’felébresztésére’. Tölts két pohárral, az egyiket melengesd a kezedben pár percig, majd kóstold össze a két poharat. Érezni fogod a különbséget.

05

MIKOR, HOL ÉS HOGYAN?

“Nincs két ember aki ugyanúgy élné meg a whiskyjét.”

Mindegy, hogy Karácsonyról, születésnapokról vagy más ünneplésről beszélünk egy jó whisky minden alkalmat különlegessé tud tenni. A legjobb alkalom mégis legtöbbször a barátok társaságában adódik, hogy kiélvezzünk egy single malt whiskyt. Nincs két ember aki pontosan ugyanazokat az ízeket érezné ki egy single malt whiskyből, ezért érdemes megosztani egymással a tapasztalatot.

Sokan nem tudják, hogy a single malt ételek mellé is kiváló. Mint a borok párosításánál, itt is hasonlóak a szabályok: lágy whiskyt válasszunk a könnyedebb fogásokhoz, míg a nehezebb, összetettebb fogások jobban illenek egy karakteresebb whiskyhez.

06

A NAP VÉGÉN…

Ha csak egy dolgot jegyzel meg, ez legyen az:

“Ha hozzád kerül egy pohár aranyló single malt whisky, tarts magadnál, sose tedd le, sose engedd el- ez a pohár whisky a tied.”

FOGYASZD MÉRTÉKKEL!